Viime viikonloppuna Seinäjoella järjestettiin jokavuotiset käsityömessut. Pakkohan sinne oli jälleen kerran päästä. Olin kuitenkin vähän pettynyt tänä vuonna messujen tarjontaan. messuilta toivon saavani aina uusia ideioita, mutta tänä vuonna en oikein saanut mitään kivaa ahaa-elämystä. Messuilta ostin yhden suloisen joulukoristeen ja pillihimmelin tekoon materiaalit.
Himmelin pystyy tehdä ihan normaaleista mehupilleistäkin, mutta nämä ostamani olivat vähän normaalia kapeampia.Saatavilla olisi ollut ihan ohuitakin pillejä, joista olisi saanut vähän siromman version, mutta totesin, että tyyliini sopii paremmin tällainen rouheampi versio.
Mukaan sai hyvät ohjeet himmelin tekoa varten, joten himmelin teko oli yllättävän nopeaa ja helppoa puuhaa. Haasteellisinta taisi olla pillien katkominen oikean mittaisiksi.
Jos joku innostuu ja haluaa tehdä myös pillihimmelin, niin hyvä ohje löytyy täältäkin.
Ensimmäinen joulukoriste on siis tälle vuotta valmis(muitakin on jo valmisteilla). Toisaalta mietin, että mikä tekee tästä nimenomaan joulukoristeen. Pienehköksi ongelmaksi muodostui se, että mihinkähän himmeli sijoitetaan. Väliaikaisesti se roikkuu asemakellossa aika eksyneen näköisenä. Hmmm, noh enköhän mä jotain keksi.
Ostin pitkästä aikaa viime viikolla uusimman kotivinkki lehden ja sieltä pongasin pataleivän ohjeen. Noita pataleipä ohjeita nähdessäni oon aiemminkin ajatellut, että täytyisi joskus kokeilla. Kotivinkin helpolta kuulostava ohjeen nähdessäni ei tarvinnut enää montaa kertaa miettiä.
Ohje oli niin helppo, kuin miltä kuulostikin ja tällainen todella vähän leipovakin onnistui. Leipä oli herkullisen rapeakuorista ja muutenkin niin hyvää. Ainoa miinus on, että leivän tekoon menee kevyestikin vuorokausi.
Pataleipä (Kotivikki 1.10.2014)
4 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 1/2 dl vettä
1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämmin vesi(n.+42 astetta) ja
sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho tuorekelmulla ja
jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä pidempi kohotus,sitä enemmän leipään syntyy makua. Kohotin ehkä n.15 tuntia
2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa vaan kääntele taikina
palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen. Laita 2- 3 litran pata kylmään uuniin ja anna sen kuumentua siellä, sen aikaa, kun taikina kohoaa.
3. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 min. Ota kuuma pata uunista ja sipaise
sen pohjalle ja reunoille vähän öljyä. Laita taikinapallo kuumaan
pataan. Paista leipää uunissa kannen alla 30 minuuttia jonka jälkeen ota
kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.
4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Leipä irtoaa padasta helposti.
Mukavaa tulevaa viikkoa!
Heh, just päivällä ajattelin että nyt lomalla ehtisin tuota pataleipääkin kokeilla. Täältähän saan ohjeen niin ei tarvitse alkaa etsimään. Mulle kelpais tuollainen himmeli ihan alkuperäisistä oljista tehtynä vink vink ;).
VastaaPoistaTuohon ohjeen kakkos kohtaan voisin lisätä, että jauhoja saa olla pöydällä sitten todella runsaasti. Siinä kohtaan meinasi tulla itellä ongelma, kun se taikina olikin niin löysää. Voi olla, että oikeiden olkien kans homma ei ole aivan yhtä helppoa. Nuo pillit, kun ei murru aivan helposti.
PoistaKiva himmeli. Varmasti hyvää tuo pataleipä, mun kärsivällisyys ei kyllä riitä noin pitkään leipomiseen. Mukavaa viikon alkua sinullekin :)
VastaaPoistaKiitos. Onneksi tuota aktiivista leipomista on sitten taas tuossa suhteellisen vähän. Monta vaihetta tuossa tokikin on ja mietin myös, että riittäkö kärsivällisyyteeni :D
PoistaHauska himmeli.
VastaaPoistaPataleipä tuntuu olevan nyt oikea hitti. Pitää kai sitä täälläkin joskus leipoa.
Se on vähän tällaista laiskan leipurin leipää. Helpolla hyvää!
PoistaTulipas komia himmeli!! Mullakin on koko vuoden roikkunut se mun viimevuotinen himmeli-härpäke =)
VastaaPoistaTää pataleipä lähtee kokeiluun - kiitos reseptistä!
Luulen, että meillä myös tuo tulee roikkumaan pidemmänkin aikaa, kun nyt vaan löytäisin sen paikan ensin :) Tarvis lisää tilaa, että sais näitä tekeleitään paremmin sopimaan.
Poista:) Himmeli nykyaikaistettu. Vaan onhan noita pillejä ollut jo pitkään. Ainakin tarpeita on helppo löytää, ei tarvi alkaa kasvattamaan viljoja.
VastaaPoistaJoku tuontapainen leipä-ohje oli jossain lehdessä aikaisemminkin ja mies kokeili, mut tuo vaikuttaa vähän helpommalta. Kiitos vinkistä!
Juu ja nuo pillit on mukavan anteeksiantavia. Eivät aivan heti mene poikki tai murru.
VastaaPoistaNo minäkin jo aiemmin kommentoin, mutta minne lie kommenttini häipynyt. Himmeli on kaunis noin mustanakin. itse tein perinteisen ja aika pienen ja se on unohtunut tuonne meidän kotaan kokonaan. Mutta himmeli on niin perinteinen. Tuota pataleipää täytyy kokeilla. Harmi vain, että kokkipatani myin kirppiksellä enkä tiedä onnistuuko se kivipadassa. Mutta pitää kokeilla. Kiitos ohjeesta. Liisa
VastaaPoistaBlogger aina välillä takkuaa. Uskoisin, että kivipadassakin onnistuu, kun vaan öljyää hyvin :)
PoistaTuosta pataleivästä olen kyllä kuullut, mutta en ole vielä itse kokeillut, voi olla että kokeilen. Himmeli on melkein valmis.. Terveisin Lissu
VastaaPoistaSuosittelen, on kokeilemisen arvoista :)
Poista