sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Himmeli hommia ja leipää pataan

Viime viikonloppuna Seinäjoella järjestettiin jokavuotiset käsityömessut. Pakkohan sinne oli jälleen kerran päästä. Olin kuitenkin vähän pettynyt tänä vuonna messujen tarjontaan. messuilta toivon saavani aina uusia ideioita, mutta tänä vuonna en oikein saanut mitään kivaa ahaa-elämystä. Messuilta ostin yhden suloisen joulukoristeen ja pillihimmelin tekoon materiaalit.

Himmelin pystyy tehdä ihan normaaleista mehupilleistäkin, mutta nämä ostamani olivat vähän normaalia kapeampia.Saatavilla olisi ollut ihan ohuitakin pillejä, joista olisi saanut vähän siromman version, mutta totesin, että tyyliini sopii paremmin tällainen rouheampi versio.

 Mukaan sai hyvät ohjeet himmelin tekoa varten, joten himmelin teko oli yllättävän nopeaa ja helppoa puuhaa. Haasteellisinta taisi olla pillien katkominen oikean mittaisiksi.

 Jos joku innostuu ja haluaa tehdä myös pillihimmelin, niin hyvä ohje löytyy täältäkin.
Ensimmäinen joulukoriste on siis tälle vuotta valmis(muitakin on jo valmisteilla). Toisaalta mietin, että mikä tekee tästä nimenomaan joulukoristeen. Pienehköksi ongelmaksi muodostui se, että mihinkähän himmeli sijoitetaan. Väliaikaisesti se roikkuu asemakellossa aika eksyneen näköisenä. Hmmm, noh enköhän mä jotain keksi.

Ostin pitkästä aikaa viime viikolla uusimman kotivinkki lehden ja sieltä pongasin pataleivän ohjeen. Noita pataleipä ohjeita nähdessäni oon aiemminkin ajatellut, että täytyisi joskus kokeilla. Kotivinkin helpolta kuulostava ohjeen nähdessäni ei tarvinnut enää montaa kertaa miettiä.

Ohje oli niin helppo, kuin miltä kuulostikin ja tällainen todella vähän leipovakin onnistui. Leipä oli herkullisen rapeakuorista ja muutenkin niin hyvää. Ainoa miinus on, että leivän tekoon menee kevyestikin vuorokausi.

Pataleipä (Kotivikki 1.10.2014)

4 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 1/2 dl vettä

1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämmin vesi(n.+42 astetta) ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä pidempi kohotus,sitä enemmän leipään syntyy makua. Kohotin ehkä n.15 tuntia
 2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa vaan kääntele taikina palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen. Laita 2- 3 litran pata kylmään uuniin ja anna sen kuumentua siellä, sen aikaa, kun taikina kohoaa.
3. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 min. Ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille vähän öljyä. Laita taikinapallo kuumaan pataan. Paista leipää uunissa kannen alla 30 minuuttia jonka jälkeen ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.
4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Leipä irtoaa padasta helposti.


Mukavaa tulevaa viikkoa!

14 kommenttia:

  1. Heh, just päivällä ajattelin että nyt lomalla ehtisin tuota pataleipääkin kokeilla. Täältähän saan ohjeen niin ei tarvitse alkaa etsimään. Mulle kelpais tuollainen himmeli ihan alkuperäisistä oljista tehtynä vink vink ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon ohjeen kakkos kohtaan voisin lisätä, että jauhoja saa olla pöydällä sitten todella runsaasti. Siinä kohtaan meinasi tulla itellä ongelma, kun se taikina olikin niin löysää. Voi olla, että oikeiden olkien kans homma ei ole aivan yhtä helppoa. Nuo pillit, kun ei murru aivan helposti.

      Poista
  2. Kiva himmeli. Varmasti hyvää tuo pataleipä, mun kärsivällisyys ei kyllä riitä noin pitkään leipomiseen. Mukavaa viikon alkua sinullekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Onneksi tuota aktiivista leipomista on sitten taas tuossa suhteellisen vähän. Monta vaihetta tuossa tokikin on ja mietin myös, että riittäkö kärsivällisyyteeni :D

      Poista
  3. Hauska himmeli.
    Pataleipä tuntuu olevan nyt oikea hitti. Pitää kai sitä täälläkin joskus leipoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on vähän tällaista laiskan leipurin leipää. Helpolla hyvää!

      Poista
  4. Tulipas komia himmeli!! Mullakin on koko vuoden roikkunut se mun viimevuotinen himmeli-härpäke =)
    Tää pataleipä lähtee kokeiluun - kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että meillä myös tuo tulee roikkumaan pidemmänkin aikaa, kun nyt vaan löytäisin sen paikan ensin :) Tarvis lisää tilaa, että sais näitä tekeleitään paremmin sopimaan.

      Poista
  5. :) Himmeli nykyaikaistettu. Vaan onhan noita pillejä ollut jo pitkään. Ainakin tarpeita on helppo löytää, ei tarvi alkaa kasvattamaan viljoja.
    Joku tuontapainen leipä-ohje oli jossain lehdessä aikaisemminkin ja mies kokeili, mut tuo vaikuttaa vähän helpommalta. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  6. Juu ja nuo pillit on mukavan anteeksiantavia. Eivät aivan heti mene poikki tai murru.

    VastaaPoista
  7. No minäkin jo aiemmin kommentoin, mutta minne lie kommenttini häipynyt. Himmeli on kaunis noin mustanakin. itse tein perinteisen ja aika pienen ja se on unohtunut tuonne meidän kotaan kokonaan. Mutta himmeli on niin perinteinen. Tuota pataleipää täytyy kokeilla. Harmi vain, että kokkipatani myin kirppiksellä enkä tiedä onnistuuko se kivipadassa. Mutta pitää kokeilla. Kiitos ohjeesta. Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogger aina välillä takkuaa. Uskoisin, että kivipadassakin onnistuu, kun vaan öljyää hyvin :)

      Poista
  8. Tuosta pataleivästä olen kyllä kuullut, mutta en ole vielä itse kokeillut, voi olla että kokeilen. Himmeli on melkein valmis.. Terveisin Lissu

    VastaaPoista

Jätä kommentti. Se tuo hyvän mielen :)